A fairer phone part 2

Review by Fredrik Pettersson, CSR/sustainability and communications consultant.
(In Swedish:)
Svårt för mig att göra en recension värd namnet eftersom mitt jämförelseobjekt är en fem år gammal Samsung Galaxy S. (Ja, ettan från 2010. Den har haft frustrerande låg prestanda senaste två åren även om jag har lyckats hålla liv i den genom att installera ett resurssnålt custom ROM och rensa bort massor av appar.)
(Red: Att behålla en telefon/bil/TV/Dator/kylskåp/U-name-IT så länge som möjligt är generellt sett det bästa hur ett hållbarhetsperspektiv. Och en av hörnstenarna i Fairphones filosofi: Utbyt-/Uppgraderingsbarhet; “Rena” material; Rättvisa villkor för produktionen)

Allt jag har försökt göra funkar

FP2blueDet är Android 5.1 på den så det funkar som vilken annan Android-telefon som helst. Hittills kan jag säga att den funkar bra även om jag inte stresstestat den än. Jag är helt enkelt inte den typen av användare som kräver massor av telefonen, vilket ni redan har förstått från ovanstående. Min sammanfattning hittills är “Allt jag har försökt göra funkar.”

Jag tyckte först att den var jättestor men den är marginellt större än iPhone 6s (någon mm längre och bredare, 1mm tjockare). Får inte ner den i byxfickorna som jag är van med men nu efter några dagar har jag vant mig vid storlek och känsla. Brukar inte använda bakficka eller bröstficka och tror inte att det funkar bra med denna storlek på telefon.
Det är ju Android så det mesta är sig likt även om det är en ny version. Har inte använt den i solljus eller kyla, men den har inte verkat må dåligt av att ligga i väskan medan jag cyklar 40 min till och från stan. Jag valde det halvtransparenta blå skalet och det tycker jag är väldigt snyggt!


Fredrik P Fredrik Pettersson är konsult på Track Record CSR & kommunikation och hjälper företag att bli bättre på CSR/hållbarhetsarbete och att koppla ihop hållbarhet med lönsamhet. Det kan handla om allt från att få ett strategiskt perspektiv på hållbarhetsfrågorna till hur man hittar rätt balans i sin CSR- kommunikation. Fredrik nås på fredrik(at)trackreckord.se

Fairphone 2 specs:

Längd 143 mm
Bredd 73 mm
Tjocklek 11 mm
Viket 148 g (lur) + 20 g (skal)

Pris: €529.38 (Maj 2016)
Mer information om och full specifikation för FP2 hittar du här

Så tycker andra:

Elias Nordling: Det medvetna valet. Tidningen Mobil 2016-02-17
Mattias Inghe: Vi testar den supersympatiska och miljövänliga smartphonen.M3 2016-02-12
James Vincent: A smartphone with a conscience.The Verge 2016-03-13
Maurizio Pesce: Yours truly. WIRED 2016-02-11
Jan Pieter de Ruiter: First impressions Fairphone 2.Fairphone Forum 2015-12-01
Owen Williams: Fairphone 2 is a modular smartphone that could last you years. TNW 5 months ago
Will Dunn: Is this smartphone a match for its own angelic ethics? Stuff.UK 2016-03-11
Anthony Cuthbertson: The world’s first modular smartphone will last you for years. Newsweek 2016-01-15
David Nield: The smartphone with an ethical ethos and a modular design. Techradar 2016-02-29
Chris Martin: Hands-on with the exciting ethical modular smartphone. TechAdvisor 2016-02-25
Jo Best: It’s modular, it’s equitable, it’s different – but is it any good? ZDNet 2015-12-14
Andy Boxall: This ethically produced, modular smartphone wants to be in your pocket for the next 5 years. Digitaltrends 2015-09-28