A line in the sand

250 storföretag ska minska sin plastanvändning

Ett globalt upprop för att eliminera plastavfall och föroreningar vid källan har tecknats av 250 + organisationer, som representerar 20% av alla plastförpackningar som produceras globalt. Uppropet presenterades officiellt av Ellen MacArthur vid “Our Ocean”-konferensen på Bali den 29 oktober 2018.

“The New Plastics Global Global Commitment” leds av stiftelsen Ellen MacArthur Foundation i samarbete med FN och är undertecknad av några av världens största förpackningsproducenter, varumärken, återförsäljare och återvinningsföretag samt regeringar och icke-statliga organisationer. Några av företagen som ställt sig bakom uppropet inkluderar välkända konsumentföretag som Danone, H & M, L’Oreal, Mars, Incorporated, PepsiCo, The Coca-Cola Company och Unilever; Stora förpackningsproducenter som Amcor; plastproducenter som Novamont, och transportföretag som Veolia.

Den globala uppropet syftar till att skapa “en ny normal” avseende plastförpackningar. Målen ses över vart 18 månader och ska stegvis trappas upp och bli alltmer ambitiösa under de närmaste åren. Företag som undertecknar uppropet kommer att årligen publicera data om hur arbetet framskrider för att upprätthålla farten samt säkerställa öppenhet i projektet.

Länkar:
Ellen MacArthur Foundation
Involverade företag