Är modulära telefoner framtiden?

Projekt ARA
Kommer framtiden för våra telefoner (och datorer, plattor mm) att vara modulära enheter?

Med modulär menas här telefoner där en, eller flera komponenter kan bytas ut istället för att, som nu, behöva byta hela telefonen. Komponenter kan t.ex. vara antenn, skärm, batteri, processor mm.mm.
Det innebär sannolikt längre livslängd för telefonerna och därigenom en lägre miljöbelastning. Rent teoretiskt sett skulle även sådana telefoner kunna skräddarsys eller uppgraderas efter varje användares individuella behov och önskemål.

I produktion

För närvarande (Maj 2016) finns det bara två modulära mobiltelefoner på marknaden:
Fairphone 2
LG G5*
(*Det enda utbytbara på LG:s G5 är batteriet. Men eftersom dåligt batteri är en vanlig orsak till telefonbyte är det ett bra initiativ tycker vi.)

Under utveckling

För närvarande är det tre system under utveckling:
Eco-Mobius
Project Ara
PuzzlePhone

Fairphone 2

Vi har tidigare skrivit om FP2 här. Vi återkommer med en kort recension om ett tag när vi har testat och utvärderat den. Den huvudsakliga kritiken har rört batteritiden verkar det som, men med tanke på hur länge en av våra iPhone 6 räcker så…
Oavsett så känns den just nu som det starkaste alternativet när iphonen bränt ur batteriet helt.

Puzzlephone

Minns ni Nokia, Finlands stolthet inom mobiltelefoni? Ni vet, på nittiotalet när Nokia och Ericsson var både världsledande och dominerande på mobiltelefonisidan. Det var då det begav sig men en ny stjärna (eller stjärnfall. Vi får se) på den himlen är Puzzlephone. Designad och tillverkad i Finland. Delvis finansierad genom crowdfund på indiegogo.

Project ARA

Google förnekar sig inte. Och kan Apple borde väl även de kunna (För alla som inte var med 2005, en gång i tiden tillverkade apple enbart datorer. Och det gick sådär faktiskt. Bra teknik och idér men ganska kackig marknadsföring och prissättning). Är en helt modulär lur, sannolikt till större grad än FP2 och pusseltelefonen. PA är egentligen inte namnet på telefonen utan benämning på själva projektet för att skapa en öppen hårdvaruplattform för att utveckla modulära telefoner.

ECO-Mobius

En koncepttelefon framtagen av ZTE. Upplägget är 4 moduler: LCD, kärna, kamera och batteri.
LCD-modulen omfattar skärmen och kameralinsen; Kärnan består av ett utbytbart CPU, GPU, ROM- och RAM-minne samt andra elektroniska delar. De fyra modulerna kan enkelt demonteras och monteras.