Coop satsar på förnybar energi

tva-vdar-i-samarbete-thomas

Coop Finspång Viberga satsar cirka två miljoner kronor på geoenergi

Oljepannan hos Coop Viberga i Finspång ska bort och nya borrhål ska till för att täcka energibehovet.Redan på 1980-talet installerades bergvärme men nu uppdateras och modifieras anläggningen efter fastighetens energibehov. En finess med de nya borrhålen är att de gamla borrhålen från 1980-talet vaknar till och får en bättre effekt.

– De 24 borrhålen som redan finns blir inte lika hårt belastade som de är nu när det kommer nya borrhål i berget, vilket är bra för hela anläggningen, säger David Johansson från Finspångs Brunnsborrning som ska utföra uppdraget.

En förbrukning på 150 kubikmeter olja om året kommer att ersättas med förnybar energi, vilket känns bra och är i linje med hur Coop vill arbeta, säger Thomas Lundh, vd för Coop Finspång.

150 kubikmeter eldningsolja 1 motsvarar minskade utsläpp på ca 400 ton CO2 eller minskat fossilt värmebehov om ca 1500 MWh/år. Om samtliga 69 Coop Forum skulle göra motsvarande byte och samma besparing, skulle det kunna innebära minskade fossila utsläpp om ca 25-30 000 ton och ett minskat behov av fossil värme på ca 104 GWh.
Det motsvarar ca 60 st Värtaverk (Fjärrvärmeverk i Stockholm som drivs på bl.a. kol).
Källa: Norrköpings tidingar
Foto: Mikael Grip