Den gröna omställningen: Världens största flytande solkraftverk igång
Världens största flytande solkraftverk har nu sett dagens ljus i Kina. Med sina 40 Megawatt ger solkraftverket Kina en rejäl skjuts i den gröna omställningen. Effekten kan ge mer än tillräckligt med elförsörjning åt 6500 hem.
I den gröna omställningen har allt fler ideér presenterats för att minska miljöbelastningen. En av de senare innovationerna är flytande solkraftverk som kan placeras i outnyttjade områden och samtidigt producera el.
Det nya solkraftverket, titulerat som världens största, har kopplats upp mot elnätet i Huainan, Kina. Staden ligger i den östra delen av landet och har under lång tid präglats av kolindustrin. Det nya solkraftverket har installerats på en vattenyta i ett område som tidigare präglats av kolbrytning. Vattnet i området är starkt förorenat och kan inte användas av människor varvid området passade som underlag för solkraftverket.
Solkraftverket kommer däremot inte att behålla sin titel särskilt länge då samma företag som anlagt kraftverket i Huainan planerar att bygga ett ännu större solkraftverk på 150 Megawatt. Projektet kommer anläggas inom samma region och förväntas stå klart innan året är slut.
Projektet med solkraftverk är däremot inte nytt och förra året påbörjades ett projekt att bygga Europas största flytande solkraftverk utanför London. Projektet är sedan en tid tillbaka i full gång.
Fördelar med flytande solkraftverk
Flytande solkraftverk är ett exempel på projekt som har flera fördelar, speciellt i folktäta områden. För det första verkar vattnet kylande och vidare tar solcellerna inte upp oönskad plats i tätbebyggda områden med hög befolkningsdensitet. Solkraftverk kan därmed anläggas på platser som i övrigt inte utnyttjas. Att panelerna är anlagda i vatten underlättar dessutom rengöring. Vidare släpper solkraftverk inte ifrån sig några föroreningar och producerar dessutom el väldigt tyst.
Nackdelar med flytande solkraftverk
De nackdelar som finns gällande solkraftverk berör bland annat problematiken under natten då solen inte lyser. Det här kan lösas genom lagring av energi dagtid genom batterier. Solcellspaneler kan vidare vara påverkade av väder, framförallt under vintern på det norra halvklotet, varvid flytande solkraftverk kan bli svårare att anlägga i kallare klimat.
Foto: Sungrow Power Supply Co
Källa: Supermiljöbloggen.se