Free picture (Plastic bag in tree) from https://torange.biz/fx/bag-plastic-stuck-tree-very-vivid-161795

Den (o)nödvändiga plasten

Plats. Ett fantastiskt material som har förlängt hållbarheten på många av våra livsmedel och förbättrat våra liv på så många sätt. Plast finns nästan i allt som vi köper idag, i allt från en plastdragkedja på en tröja till stora plastförpackningar runt tomater i grönsaksdisken. Men på senaste tiden har plasten blivit ett allt större problem. I våra hav finns nu mängder med mikroplaster och nästan en gång i veckan kan det höras om djur som spolats iland med mängder med plast i deras magar. Längs med våra stränder spolas mängder med plastskräp upp och vart man än går idag tyck man hitta något typ av plastskräp.

Plast har en enormt lång nedbrytningstid och bryts ofta upp i mindre partiklar långt innan det bryts ner, så kallade mikroplaster. Idag finns det också mängder av skönhets produkter som innehåller mikroplaster som sedan spolas rakt ner i avloppet. Ofta är dessa plaster för små för att fångas upp av våra reningsverk och de åker därför direkt ut i naturen. Att vi måste minska vår konsumtion av plast är uppenbart, men vart ska man börja? och hur?

Att idag försöka köpa livsmedel som inte kommer i en plastförpackning är en utmaning. Det finns nästan ingen sallad överhuvudtaget på de större butikerna som inte kommer antingen helt inplastad eller i en plastkruka med ett plastskydd runt. I de flesta butiker finns endast tunna plastpåsar att packa lösvikt med frukt och grönsaker i. Men all denna plast är inte dålig, mycket av den plast som finns idag runt färskvaror finns där för att den förlänger varans hållbarhet och minskar svinn. Men det finns också mycket onödig plast. Behöver verkligen våra pastapaket ett tittfönster i plast för att vi ska kunna se hur pastan ser ut? En bra fråga att ställa sig när man handlar är: är den här förpackningen verkligen nödvändig? Kan jag köpa en annan likvärdig vara som har en bättre förpackning? Om svaret på sista frågan är Ja, välj då gärna den varan istället. Genom att minska den onödvändliga plasten kan vi minska den totala mängden plast.