Ecosia – sökmotorn som vill göra gott

Google har länge varit den tveklöst mest populära sökmotorn i Sverige och kanske också i världen. Flertalet andra heltäckande sökmotorer har fått stänga ned på grund av Googles enorma framgång men nischade motorer har dykt upp och idag finns ett brett utbud av specialiserade sökmotorer. Men givetvis finns det också heltäckande alternativ till Google kvar. Senaste ”nykomlingen” på kartan är Ecosia, sökmotorn som planterar träd medan du surfar.

Vad är Ecosia?

Ecosia är kort och gott en ny sökmotor som planterar träd med hjälp av intäkterna från reklam. Ecosia startades 2009 efter att ägaren Christian Kroll hade rest jorden runt och upptäckt problemen med avskogning. Mellan 2009 och 2011 vann företaget flera utmärkelser för deras smarta koncept och deras kraftiga tillväxt inom och utanför Europa.


Illustration: www.ecosia.se

I november 2014 hade en miljon träd planterats och målet är att nå upp till en miljard innan 2020. Idag har över 6 miljoner träd planterats och sökmotorn har över 3 miljoner aktiva användare. Genom deras sökmotor är det dessutom lätt att se hur många träd man själv bidragit till att plantera.

Företaget arbetar för att uppmana människor att man med enkla medel kan skydda vår planet och göra gott genom att plantera träd. De menar att träd har förmågan att göra vår planet en bättre plats för oss alla. Träden fungerar som kolsänkor, bidrar till hög biodiversitet (om den sköts på rätt sätt eller lämnas ifred), skydd mot erosion och skapar bättre förutsättningar för produktiva och fertila jordar, bidrar till renare luft, förhindrar översvämningar och är livsviktiga för många människors överlevnad. I snitt är 1,6 miljarder människor beroende av skogen på ett eller annat sätt och ur skogen kan vi erhålla många produkter om de skördas på ett hållbart vis.

Ecosia har hittills visat sig vara en mycket bra sökmotor men är ännu inte uppe på Googles nivåer, men förhoppningsvis med bättre utveckling och fler användare kommer sökmotorn förbättras samtidigt som målet om en miljard planterade träd kan nås inom en snar framtid.

Give it a shot!

Källa: Ecosia