Elbilar ingen nyhet

Elbilar ingen nyhet

Tyst och utsläppsfri mobilitet med el är vad bilbranschen styr emot.

Tekniken i sig är dock ingen nyhet utan snarare en återgång till bilismens barndom.

14 april 1900  visar den unge ingenjören Ferdinand Porsche från vagnfabriken Lohner i Wien hur man sadlar om från häst till automobil. Elektromobilen, som hans nyskapande fordon kallas, har två elmotorer, en i vardera framhjul. Blybatteriet, som väger 410 kilo, ger en räckvidd på fem mil.

109 år senare presenterar Volvo en eldriven framtidsstudie av modellen C30 -med en elmotor i varje hjul. Porsche experimenterar inte bara med elbilar, utan också med hybrider som blandar eldrift med bensindrift för längre räckvidd och fyrhjulsdrift med elmotorer i alla fyra hjulen. I USA öppnas en rad fabriker för tillverkning av elbilar.

Det var i första hand inte begränsade prestanda som dödade intresset för de första elbilarna, som hade sin storhetstid under 1910-talet. Nådastöden kom istället från den billiga oljan.

Nu råder ett omvänt förhållande, oljan blir allt svårare att utvinna vilket gör att priset kommer att fortsätta att stiga. Det har visserligen halverats sedan toppnoteringen på 146 dollar per fat 2008, men dippen är troligtvis bara tillfällig.

Läs mer här.

Källa: DN