Enkla tips för att minska mängden plast

Här kommer ett par enkla tips för dig som vill minska din plast påverkan i samhället. Du kanske bara väljer att använda ett av dessa tips eller så använder du alla. Varje val vi gör för att minska mängden plast som cirkulerar i världen är ett steg i rätt riktning!

 1. Köp en spoork
  1. Det kan tyckas löjligt men mycket av den plast som finns idag kommer från engångsartiklar. Att ha en spoork eller kanske bara en gaffel i väskan kan göra att de gånger du köper mat som är “to-go” så behöver du inte ta ett par plastbestick varje gång.
 2. Använd självscanning om det finns
  1. Idag erbjuder många av de större butikerna självscanning, eller att det finns självbetjäningskassor. Dessa är toppen för dig som inte vill komma hem med 5 små fruktpåsar varje gång du ska handla. Lägg varorna direkt på vågen och skanna den lilla klisterlappen som kommer ut. Lägg sedan varorna direkt i din påse och vips så har du sparat lite på miljön
 3. Ha en extra påse i väskan.
  1. Att ta med en påse till butiken när du handlar eller att alltid ha en i väskan för spontanköp sparar inte bara pengar utan även på miljön. Du slipper också att den där påsen med massa andra påsar i blir ännu mer full
 4. Skippa sugröret
  1. Om du är ute på restaurang eller bara vill köpa en snabb dricka i en mugg, skippa sugröret. Det är oftast något som inte alls behövs och om du är en person som älskar sugrör kanske ett sugrör i metall som går att använda flera gånger är något som borde bli en permanent del av ditt väskinnehåll
 5. Köp skärbrädor i trä
  1. Många av de skärbrädor som finns i våra kök är idag i plast. De blir ofta snabbt repiga och håller sig inte fräscha särskilt länge. Satsa istället på en skärbräda i trä. När ytan blir spårig kan du ta fram sandpappret och slipa en ny fräsch yta och den kommer hålla mycket längre.
 6. Ta alltid med en vattenflaska
  1. I Sverige har vi väldigt bra vatten i våra kranar, det finns alltså ingen anledning till att köpa vatten på flaska. Även om återvinningen av PET-flaskor är hög så är det i alla lägen bättre att köpa en flaska i metall eller glas som går att använda i flera år utan att den blir sunkig eller dålig.
 7. Välj bort redskap i plast i köket
  1. Att använda redskap i trä eller metall är bättre än att använda redskap i plast, de håller oftast längre och minskar risken för att ämnen i plasten hamnar i maten när plasten blir varm.
 8. Byt till vanlig handtvål
  1. Idag är det mycket av den tvål som används som säljs på pumpflaska i plast. Gå istället över till en hårdtvål. De är oftast billigare och funkar precis lika bra som en pumptvål. Du kan även vara säker på att du använder upp all tvål och att ingen fastnar i en flaska.
 9. Undvik onödiga plastartiklar
  1. Det kan tyckas självklart men mycket av de produkter vi köper idag är kanske helt onödvändiga. Behöver du verkligen ett speciellt redskap för att kunna skära din avokado? Måste du ha en flasköppnare med en plasthund ovanpå? Att istället välja produkter i mer hållbara material och utan plast kan ibland tyckas tråkigt. Men bara att tänka ett extra varv om man verkligen behöver någonting kan spara mycket pengar och mycket av miljön.
 10. Byt ut matlådorna
  1. De flesta matlådor som finns idag är gjorda i plast, eller så är de bara återanvända glasspaket. Men dessa plastmatlådor bli ofta snabbt repiga eller böjda av värmen i micron. Byt istället till matlådor i glas. Det har en betydligt längre livslängd och kan även dubbla som mindre ugnsformar. Spara även några glasburkar från exempelvis tacosåsen om du ska ta med en sås som inte ska värmas.

Varje val som du gör om att minska mängden plast i ditt liv är ett steg i rätt riktning!