Europas största batterifabrik med närproducerade batterier kan bli verklighet i Sverige

Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier kan komma att byggas i Sverige om företaget Northvolts planer går i hamn. Företagets VD, Peter Carlsson, har tidigare varit chef på Tesla och menar att den planerade fabriken i första hand ska inrikta sig på att batteriproduktion till elbilar.

För tillfället bygger redan elbilsföretaget Tesla en stor batterifabrik i Nevada, USA. Färdigställd ska fabriken kunna producera 35 gigawattimmar (GWh) per år. Planer finns nu på att bygga en lika stor fabrik i Sverige. Fabriken som Northvolts planerar att ta fram skulle kunna producera 32 GWh per år vilket skulle göra fabriken till Europas största.

Peter Carlsson, VD på företaget, förklara att det är en enorm mängd batterier det rör sig om. Om fabriken lyckas producera den satta volymen motsvarar det cirka 12 batterier per barn som föds.

Fabriken beräknas bli 50 hektar stor, vilket motsvarar cirka 100 fotbollsplaner och ska kunna anställa mellan 2500-3000 personer. Trots det kommer större delen av produktionen att vara automatiserad.

Peter Carlsson menar vidare att vi har mycket plats att bygga på, billig och grön energi samt att det finns många viktiga mineral för batteritillverkning i Norden. Bland annat nickel, kobolt, litium och grafit. All mineralförsörjning kommer inte vara lokal, åtminstone inte till en början. I dagsläget är en stor del av energibranschen beroende av asiatiska länder för både batterier och tillgång på råvaror. Det här är däremot någonting som Peter Carlsson vill ändra på. Företaget vill göra Europa konkurrenskraftigt och genom ett trendskifte mot grönare energi vill företaget inte vara helt beroende av asiatiska länder som Kina, Japan och Korea.

Var i Sverige en eventuell fabrik kommer byggas är ännu inte fastställt. Företaget har skickat ut förfrågningar till ett flertal kommuner med önskemål och väntar nu på ifall de får något gehör. Med på listan finns bland annat önskningar om bra kommunikation, stor yta, billig energi. Under sommaren 2017 kommer plats att bestämmas medan första spadtaget tas 2018. Northvolts ambition är att produktionen ska inledas 2020 och att fabriken ska nå full kapacitet till 2023.

Fabriken beräknas kosta 40 miljarder kronor och har hittills finansierats av bland annat Energimyndigheten, Vattenfall, Vinnova, Stena och InnoEnergy men finansieringen är ännu inte helt löst och utöver privata investeringar kommer företaget behöva låna pengar för finansiering, t ex genom ett EU-lån.

Batterierna kommer i huvudsak framställas för elbilar men batterierna kan också användas i energi- och industrisektorerna. Vidare kan även gräsklippare och motorsågar göras klimatsmarta med hjälp av nya batterier eller användas för större industrier såsom gruvdrift.

På sikt vill även Northvolt återvinna batterier.

Går allt enligt planerna kan vi med andra ord i framtiden få en batterifabrik med närproducerade batterier, tillverkade av europeiskt litium.

Källa: DN, Supermiljöbloggen