Framsteg i den förnybara energins kamp mot kolet

Den förnybara energin ställs hela tiden mot kolet men nu kommer goda nyheter från både USA och från England. Kolet är påväg att förlora och den förnybara energin ser ut att komma segrande ut ur kampen!

Vi börjar med nyheten från USA som IFLScience rapporterar om. Enligt IEEFA, Institute for Energy Economics & Financial Analysis, kommer april 2019 vara den månad där den förnybara energin går om kolkraften i mängd producerad megawattimmar per dag. I den förnybara energin ingår vattenkraft, biomassa, vind, sol och geotermisk energi och de preliminära siffrorna som finns nu säger att de tillsammans ligger på en nivå på 2.322 miljoner megawattimmar per dag. Detta ska då jämföras med de preliminära siffrorna för kol som ligger på 1.997 megawattimmar per dag. Och trenden ser ut att kunna fortsätta även i maj! Kol har länge varit den dominanta källa för energi i USA men tappade år 2015 första platsen till naturgas och ser nu ut att även förlora mot de förnybara resurserna.

Nästa positiva nyhet kommer från England. Där kunde National Grid rapportera att man på eftermiddagen på annandag påsk precis avslutat 90 timmar där ingen el kom från kolkraft. Även om 90 timmar kan kännas som väldigt lite är det ett stort steg framåt för den framtida kolfria elproduktionen som behövs för att kunna minska växthusgaser kopplade till elproduktion. Förklaringen som ges till att detta var möjligt var främst det fina soliga vädret som vad under de 90 timmarna. Detta gjorde att solkraften kunde arbeta för fullt och även att det blev ett lägre behov av energi generellt under perioden. I england är det regeringens plan att all kolkraft ska vara utfasad till 2025.

 

Källor:Positive News IFLScience