Framtidens sovsätt är här – sovsäcken Klyka möjliggör tupplurar på grenar

När vi människor vill sova i naturen har olika typer av tält oftast varit det självklara valet för att kunna närmare naturen utan att tumma allt för mycket på komfort. En ny hållbar produkt som har utvecklats på Lunds universitet kommer nu möjliggöra tupplurar i träd – utan risk för att hamna på backen.

Klyka, är en ny produkt utvecklad på Lunds universitet av Siri Andrén och Åsa Pålsson, och är en tät sovsäck i miljöanpassat material som kan användas för att sova på grenar för att komma närmare naturen.

Utvecklarna menar att produkten är ett slags svar på den så kallade “fast fashion”-industrin som vill att vi människor ständigt ska konsumera nya textilier trots att textilindustrin är ett enormt miljöproblem idag. Projektet kretsar kring hållbarhet och riktar sig även mot uppmaning att turista lokalt i Skandinavien istället för att resa längre bort.

Utvecklarna berättar vidare att de vill förse användaren av Klyka med ett nytt sätt att uppleva naturen och de skandinaviska skogarna med miljövänligt material till en reducerad mängd.

Klyka – sovsäck anpassad för träd
Produkten består i grunden av en “sadel” som kan hängas över en lämplig gren och sedan fästs med två remmar runt grenen. Korktextil utgör undersidan medan ull används på ovansidan mot användaren. Det finns även fickor på produkten för förvaring eller för att kunna stoppa in händer och fötter. Täcket fästs på sadeln med hjälp av dragkedjor och fungerar som regnskydd samt förbättrar fästet för produkten på trädet.

För den som vill sova säkrare finns dessutom en anpassad sele som man kan spänna fast sig i under tuppluren. Produkten har även visat sig fungera vid höjdrädsla hos utvecklarna.

Siri Andrén försäkrar dessutom att produkten fungerar utmärkt och utöver säkerheten är skön att sova i. Däremot så kan det variera från person till person hur bekväm man är samt storlek och utformning på grenen. För extra komfort går det att öppna upp baktill på sadeln för att få plats med ett liggunderlag eller liknande vid behov.

I dagsläget finns endast en prototyp och produkten går det inte att köpa ännu men utvecklarna hoppas på att produkten ska kunna komma att bli tillgänglig på marknaden i framtiden.

Klyka 1
Klyka 2
Foto: Siri Andrén

Källor: Natursidan, Skånska Dagbladet