Gott betyg för Svenska badplatser

När Folkhälsomyndighetens och Havs- och Vatten myndighetens kartläggning över de svenska badvattnen nu är klar är det gott betyg till stora delar. 90 % av alla badvatten uppnår tillfredsställande, bra eller utmärkt badvattenkvalitet.

Rapporten “Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2020” släpptes den 3 juni 2020 och är gjord av Folkhälsomyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten. Totalt har 438 EU-badplatser runt om i Sverige bedöms och av dessa har 378 bedömts ha utmärkt badvattenkvalitet. Det är en ökning med tre stycken sen förra året. För att klassas som en EU-badplats ska platsen vara besökt av över 200 personer i snitt per dag. Kommunen tar prover efter varje säsong och dessa ligger till grund för nästa års klassificering. I Sverige finns det över 2000 badplatser och av dessa är 438 klassade som EU-bad.

Om du vill veta mer om din badplats finns hemsidan www.havochvatten.se/badplatsen där provsvar och vattentemperaturer rapporteras in av kommunerna. Att speciellt tänka på i sommar är att vara noga med att hålla avstånd till andra badande för att minska smittspridningen av Covid-19. Undvik överfulla badplatser och håll dig uppdaterad med Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Källa: Havs och Vatten myndigheten

Bildkälla: Greger Ravik