Hus som kan förändra världen del 2

2. Skyshelter.zip: Ihopfällbar skyskrapa för katastrofzoner

Inspirerade av origami har de polska arkitekterna Damian Granosik, Jakub Kulisa och Piotr Pańczyk designat en vikbar skyskrapa som ska användas i katastrofzoner. Byggnaden viks helt enkelt ihop, och upp, likt en stor origamistruktur. Hoppackad tar huset relativt liten plats och kan transporteras enkelt.

Den största fördelen av att stapla boenden vertikalt i en skyskrapa är den lilla ytan den upptar jämfört med att ställa boendena bredvid varandra. Skyshelter.zips fotavtryck är i genomsnitt ca 30 gånger mindre än det område som normalt krävs för motsvarande tält eller barackboenden. Vilket bl.a. innebär att betydligt mindre röjningsarbete krävs innan skyskrapan kan monteras/ställas upp. Detta är särskilt viktigt i tätbefolkade områden, men innebär också att möjligheterna att det att det blir möjligt att inrätta de tillfälliga boendena närmare de ursprungliga hemmen.

Hållbarhetsmässigt innefattar konstruktionen utnyttjandet av en stor ytteryta, för väggar används nanomaterial baserat på ETFE-folie och den föreslås ha ett nätverk av små perovskit-solceller. På så sätt kan byggnaden producera ren energi som behövs speciellt vid nödsituationer. På liknande sätt är ballongen placerad på toppen utformad på ett sådant sätt att regnvatten kan samlas in och filtreras.

Länkar:
Skyshelter.zip på Yankodesign.com
Perovskit nya stjärnmaterialet i solceller