Ikea ger fart åt elbilen

Ikea ger fart (och färg) åt elbilar

Ikea sponsrar fem stycken elbilar i Göteborg

Två Think City och tre Fiat 500 EV  (llackade i blått och gult) innebär Sveriges största elbilspool

Bilpoolsföretaget Moveabout  är världens enda uthyrningsföretag med enbart elbilar – totalt 90 stycken i Oslo, Köpenhamn och Göteborg – och snart också i Helsingborg.

Ikea börjar med två Think City från finska Valmet Automotive och går vidare med tre stycken Fiat 500 EV från EV Adapt i Nödinge nästa år. Det innebär att Moveabout nästa år kommer att ha 12 elbilar i sin Göteborgspool.

– Sponsringen gör att vi kan hålla samma hyrpris på elbilar som på vanliga bilar, trots att elbilar är mer än hundra tusen kronor dyrare i inköp än vanliga bilar, säger Ulf Jakobsson, VD på Moveabout.

För Ikea är elbilsförsöket i Göteborg ett reklamfönster för Ikeas satsning på grön profil. Dessutom satsar Ikeas riskkapitalbolag Ikea Greentech på miljö- och energiteknik som Ikea kan använda i sin verksamhet eller sälja i sina varuhus. Den första investeringen gjordes i Alelions batterifabrik, samma fabrik som förvandlar vanliga Fiat 500 till eldrivna Fiat 500 EV.

-Hela Ikeakoncernen ska på sikt använda 100 procent förnybara energikällor. I Sverige är vi redan uppe i 98 procent. I Europa har vi 150 solcellsanläggningar på gång i anslutning till våra varuhus, säger Eva Stål, miljökoordinator på Ikea Sverige.

Läs mer här.

Källa: Ny Teknik