Motorcykel + biodiesel? (1)


Kan man köra en motorcykel på biodiesel? Det korta svaret är “JA” men det långa svaret är “Ja, men det blir ganska meckigt”.
Men en dieselhoj skulle ganska snabbt och enkelt kunna innebära fossilfri motorcykelåkning genom att tanka HVO eller FAME/RME.
Bilden ovan visar det förmodligen bästa alternativet idag: En kraftigt modifierad Kawasaki KLR 650, byggt för Amerikanska marinkåren (USMC) som benämner den M1030-M2 LE 670. Schassit och bromsarna är KLR men motorn är byggd av Hayes Technologies för att kunna köras på diesel, flygbränsle, fotogen och gud-vet-vad.
Bakgrunden är att marinkåren kräver att samtliga deras fordon ska gå att köra på ett och samma bränsle, nämligen diesel. Kawasaki KLR är i sig själv en relativt skottsäker motorcykel och M1030 verkar hålla samma klass om inte bättre. Bränsleförbrukningen har landat på 0,25 (!) vilket är ungefär hälften av en bensindriven KLR.
Dessvärre säljs de inte på den privata marknaden så enda chansen att få köra den är att ta värvning i USMC verkar det som.
Länkar:
Hayes Diesel Technology
USMC