Matsvinnet ska minska med ny datummärkning

En stor del av maten vi odlar går idag till spillo och behovet av att minska mängden avfall från butiker, restauranger och hushåll är stort. Enligt Livsmedelsverket slänger en tvåbarnsfamilj mat för upp till 6 000 kronor per år. I kampen mot att minska matsvinnet tar nu Ica fram en ny datummärkning.

Problemet med matsvinn är omfattande och behovet av att minska avfallet är stort. Matjätten Ica tar nu krafttag genom att under hösten släppa datummärkningen ”minst hållbar till” för att uppmärksamma kunder på märkningens egentliga betydelse och på så vis försöka minska matsvinnet. Först ut att märkas blir Icas egna yoghurtsorter.

Den nya märkningen
Kerstin Lindvall, hållbarhetsansvarig på ICA Sverige, menar att de vill utmana den nuvarande ”bäst före”-märkningen genom att byta märkning på ett antal produkter som tydligt beskriver vad märkningen faktiskt innebär. Skillnaden är stor mellan de olika märkningarna och det är viktigt att skilja på uttrycken ”bäst före”, ”minst hållbar till” och ”sista förbrukningsdag”.

Märkningarnas betydelse
”Bäst före” innebär att tillverkaren har satt ett datum för hur länge produkten anses vara som bäst.
”Sista förbrukningsdag” anger hållbarheten på mer känsliga livsmedel. Framförallt animaliska livsmedel som t ex färsk fisk, rå kyckling och köttfärs. Att äta mat efter detta datum kan innebära en hälsorisk. Det är också förbjudet att sälja eller skänka bort livsmedel som har passerat sista förbrukningsdatum.

Kartläggning av matsvinnet
Förra året tog Naturvårdsverket fram en ny kartläggning av mängden avfall från butiker, restauranger och hushåll. Resultatet visade att mängden matsvinn faktiskt minskar. Störst procentuell minskning sker hos restauranger och butiker där svinnet minskat mellan 15-35 procent men minskningen sker även i hushållen.

Kartläggningen visade närmare att frukt och grönt står för majoriteten (39 procent) av svinnet på restauranger samt att kött, fisk och ägg står för majoriteten (ca 35 procent) för livsmedelsbutiker följt av frukt och grönt (25 procent).

Undersökningen visade även att hushållen minskar sitt avfall men hushållen står fortfarande för en majoritet av andelen matavfall i Sverige, ca 720 000 ton. Det här motsvarar ca 74 kg/person. Då ingår inte flytande avfall. Av allt matavfall från hushållen består ca 30 procent av matsvinn.

Vad kan man göra som privatperson?

– Välj varor med kortare bäst före-märkning när du ska använda livsmedlet inom snar framtid
– Välj inte frukt- och grönsaker endast efter utseende
– Be om “doggybag” från restauranger vid behov
– Planera inköp och förbättra förvaring, frys in och använd rester

soptunna

Källa: Miljö&Utveckling & Naturvårdsverket