Nu kan ursprunget av sotpartiklar spåras

Sotpartiklar är en typ av luftförorening som bildas vid de flesta typer av förbränning och är hälsovådligt för både människor och miljö. Det har tidigare varit svårt att veta varifrån sotet kommer men nu har forskare upptäckt en metod som kan ursprungsbestämma sotpartiklar – något som kan vara till stor hjälp för att detektera källor till utsläpp.

Studien utfördes av ett svenskt-kinesiskt forskarteam som forskat på de svarta sotpartiklar som gett upphov till en stor del av avsmältningen av glaciärer runt Himalaya-Tibet. Sot är ett omfattande miljöproblem och bringar stora konsekvenser i områden täckta med snö, t ex glaciärer.

Den nya metoden forskarna tagit fram går ut på att de daterar sotpartiklarna genom Kol-14 datering för att ta reda på var sotet kommer ifrån. Forskarna kom fram till att en stor del av sotet i södra Himalaya kommer från norra Indien medan sotet i norra Tibet överensstämde med kinesiska utsläpp. De inre områdena av glaciärerna var framförallt påverkade av lokala utsläpp, såsom förbränning av jakdynga för hushållsbränsle.

Örjan Gustafsson, professor vid Stockholms universitet och ansvarig svensk forskningsledare för arbetet, menar att forskarvärlden nu kan ge bättre underlag till beslutsfattande politiker om vilka miljöåtgärder som är de effektivaste för att minska utsläppen och för att öka möjligheterna att ta de bästa politiska besluten.

Förhoppningsvis kan den här studien och fler som denna ligga till grund för att komma tillrätta med stora utsläppskällor och var de är lokaliserade.

Tibet
Foto: Miljö&Utveckling (Chaoliu Li)

Källa: Miljö&Utveckling