Östersjökortet ska visa konsumenters koldioxidavtryck

Tänk om man kunde ta reda på sitt koldioxidavtryck enkelt och snabbt utan större komplikationer. Det här är nu möjligt genom Ålandsbanken som har tagit fram ett betalkort där användarna kan se vilka avtryck deras inköp ger. Kortet är dessutom biologiskt nedbrytbart i naturen.

Det nya kortet, kallat Östersjökortet, är gjort på majs och ger användarna möjlighet att följa hur den egna konsumtionen påverkar miljön genom olika inköp. Ålandsbanken har tillsammans KMPG och Världsnaturfonden WWF, Finland, beräknat ett så kallat ”Åland index” som beräknar användarens miljöpåverkan genom individuella kortköp. Östersjökortet kommer generera en uppskattning på hur konsumtionen påverkar koldioxidavtrycket.

Med det nya kortet hoppas Ålandsbanken på att konsumenter ska börja göra mer medvetna val genom att förtydliga vilken miljöpåverkan olika inköp ger.

Östersjökortet
Foto: Baltic Sea Project


Såhär fungerar kortet

Först får konsumenten ett kreditkort kopplat till Åland index. Vid inköp kommer korttransaktionens data skickas till kreditkortsföretaget. Transaktionerna verifieras därefter och skickas till banken. Betalningsdatabasen använder sig sedan av indexet för att beräkna en uppskattning av koldioxidavtrycket. En uppskattning av en konsuments individuella avtryck presenteras därefter på Ålandsbankens internetkontor/mobilapp.

Det uppskattade koldioxidavtrycket ger dessutom en möjlighet att att stödja miljöprojekt lokalt, globalt eller genom ändrat beteende baserat på vad den uppskattade beräkningen visar.

Ålandsbanken kommer nu under sommaren att successivt byta ut sina befintliga kort på Åland och i Finland, men kortet kommer också finnas i Sverige inom kort. Vid intresse går det att beställa kortet redan nu på Ålandsbankens hemsida.

Källa: Baltic Sea Project, Miljö&Utveckling
Foto: Smart klimat (header)