Rekord i trädplantering och Smältande isar- Sommarens nyhetshögpunkter

Även om sommaren inte är slut ännu är semestern det för vissa. Är du en av de som precis är tillbaka bakom skrivbordet eller kanske har du precis lagt dig till rätta i solstolen? Oavsett så kommer här en kort lista på ett urval av de viktigaste miljö- och naturnyheterna.

Finland satsar på att bli klimatneutralt

Finland har tagit ett stor steg framåt i klimatpolitiken och satsar nu på att bli helt klimatneutrala till 2035, 10 år före Sveriges mål. De vill även att EU ska skärpa sin klimatpolitik och kommer lägga klimatfrågan som huvudfråga under sin ordförande period. Ett av målen är att få alla länder att skriva under att de ska bli klimatneutrala till 2050, något som tros bli svårt.

Läs mer här: The Guardian SVT.se

Värmeböljorna på flera håll

Under sommaren har ett flertalet värmeböljor förekommit runt om i Europa och på andra delar i världen. I Indien omkom 36 personer i en värmebölja som klassas som landets längsta. I den värmebölja som drog in över Europa i slutet på Juli slogs flera värmerekord, bland annat i Paris där det nya rekordet på 42,6 grader var 2 hela grader över det gamla.

Läs mer här: Expressen.se DN.se

Overshoot day var rekord tidig

Dagen då vi har förbrukat alla jordens resursbudget för det åren kom även iår rekordtidigt, 29 juli. sammanlagt förbrukar alla människor på jorden resurser som kan likställas med 1,7 jordklot. Skulle alla leva som i Sverige skulle det krävas 4 jordklot. Overshoot day kom iår 3 dagar tidigare jämfört med 2018.

Läs mer här: WWF

Massplantering av träd

Den 31 juli slogs ett nytt världsrekord i antalet planterade träd på en dag. I Etiopien planterades över 350 miljoner träd på 12 timmar! Anledningen till denna massplantering är att för 100 år sedan bestod Etiopiens yta till ~40 % skog, något som nu är nere på endast någon procent. Det totala målet är plantera 4 miljarder träd! En ny studie publicerad i Science visar samtidigt på att massplantering av träd kan binda upp till 20 år av koldioxidutsläpp.

Läs mer här: Supermiljöbloggen (Rekord)  Supermiljöbloggen (Forskningsrapport)

 

Foto: Molly Suurna