Tillverka egen biodiesel

biodiesel
Allt som behövs för tillverkning i liten skala är en tank, en pump, lite kemikalier och någon form av olja eller fett (I Sverige är rapsolja den vanligaste oljan).

Recept (Från Ny Teknik)

• Mät upp hur mycket rå kallpressad rapsolja som ska processas.
• Mät upp mellan 14 och 22 procent metanol.
• Mät upp 0.9 procent kaliumhydroxid.
• Blanda metanolen med kaliumhydroxiden och rör om i sex minuter. Blandningen ska vara jämn och fin, utan klumpar.
• Häll blandningen i rapsoljan.
• Blanda väl. Vänta 1 dygn.
• Nu finns cirka 10 procent glycerol i botten.
• Pumpa ur rapsoljan som nu heter RME till en tank som man kan tanka ifrån.
• Tappa ur glycerolen.
• Kontrollera bränslet med ph-sticka. Om du får värdet 7 är biodieseln färdig. Oljan ska vara så klar att man kan läsa en tidningsartikel genom den.

Den kritiska fasen i tillverkningen är när katalysatorn blandas med metanolen, då bildas metoxid som är ett starkt frätande ämne.

Läs varningsföreskrifterna på de olika insatsvarorna, till exempel kaliumhydroxid och metanol Se till att ha bra ventilation, bär skyddskläder, ögon- och inandningsskydd klass P2.

Om olyckan är framme – sök genast vård!

Kostnad

För att göra biodiesel i vårt exempel krävs raps, metanol (20 procents inblandning) och kaliumhydroxid.
Baserat på ett rapspris på 3,40 kr och ett metanolpris på 7 kr/l. Kostnaden för arbete, investeringar i utrustning och el är inte inräknad.

Det behövs 3 liter raps och 2 dl metanol för att göra en liter biodiesel. Det ger det en kostnad per liter på 10,20 + 1,40 + 30 öre för övriga kemikalier = 11.90 kronor
Sedan säljs frökakan som blir över till djurfoder för 4 kronor (glycerolen blir avfall i det här exemplet).
Kostnad per liter: 7,90 kronor

Tillstånd

Tidigare var småskalig tillverkningen av biodiesel så främmande för svensk lagstiftning att den placerades på samma nivå som kemiska industrier. Därmed krävdes det massor med pappersexercis och ett godkännande från miljödomstolen för att få göra sitt eget bränsle.
Numera behöver tillverkning i mindre skala bara anmälas till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.Du måste också ha ett tillstånd från kommunen eller Räddningstjänsten för att få hantera brandfarliga varor.

Kommunerna avgör varje enskilt fall, men bor du utanför tättbebyggt område bör det inte vara några problem att få tillverka biodiesel, säger Jenny Nilsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Örebro län.
Däremot kan det vara svårare att få tillstånd om du bor i en villa mitt inne i stan.

Apparatur

Greenfuels

Fuelpod 1,2 och 3. Brittiska biodieselprocessorer. Ettan är en liten manuell anläggning, som kan tillverka 40 liter per dygn. Tvåan och trean är halvautomatiska och producerar 50, respektive 100 liter om dygnet. De dyrare modellerna har också inbyggd tankpistol, som gör det lätt att tanka.
Pris i Storbritannien: från drygt 1100 brittiska pund (drygt 13 000 kronor), inklusive mons för den billigaste modellen till drygt 4000 pund (nästan 50 000 kronor) för den största.
http://www.greenfuels.co.uk/

Springboard biodiesel

BioPro 190 är en automatisk biodieselprocessor från USA. Producerar nästan 200 liter biodiesel på 48 timmar. Inbyggd tankpistol.
Pris i USA: nästan 8400 dollar (drygt 55 000 kronor), plus moms, tull och frakt.
http://www.springboardbiodiesel.com/biopro190/biopro190

Freedom Biofuels

Tillverkar biodiesel processorer. BD65 med en kapacitet på 450 gallons/dag kostar ca 11 000 USD plus moms, frakt och tull.
http://www.usfreedombiofuels.com/

Biodieselprocessor tillverkad av en begagnad mjölktank

Bengt Jonssons egen lågbudgetvariant. I största laget för hemmabruk, men billig att köpa och tillverka. Rymmer från 1000 liter.
Pris: skrotade tankar finns från cirka 2000 kronor.
http://www.oilpress.com/biodiesel-information-fran-skeppsta-maskin-ab.htm

Källor

Jonas Hållén. Så gör du ni egen biodiesel. Ny Teknik.se 2008-10-21.
Skeppsta maskin
Biodiesel.org
STHLM Biodiesel – Hållbara bränslen och smörjmedel