Självlysande cykelvägar på framfart

Cykling är en av de mest miljövänliga transportmetoderna men att cykla i mörker är ingen hit. Risken för olyckor under dygnets mörka timmar är stor men vägbelysning är både kostsamt och energikrävande. Flertalet smarta lösningar har nu presenterats i olika europeiska länder. Här är cykelvägarna som lyser i mörkret!

Nederländerna
I Nederländerna har den holländska designern Daan Roosegaarde tagit fram en innovativ och vacker cykelväg som skapades genom att använda självlysande teknologi i form av grus/sten samt LED-teknologi. Syftet med vägen är främst att hjälpa cyklister och gångtrafikanter att hålla sig på banan även i mörker men det är även ett vackert konstverk.

Cykelvägen är cirka en kilometer lång och är belägen I Brabant, samma län som Van Gogh föddes och växte upp i, och vägen påminner om konstnärens kända verk Starry Night.

England
Liknande cykelvägar finns även i England där de kallas för ”Starpaths” och är skapade av det brittiska företaget Pro-Teq Surfacing. Företagets ide går ut på att använda ett täckande lager på vägen som absorberar energi från UV-ljus för att sedan avge det.

Pro-Teq menar att deras lösning sparar både tid och energi genom att installationen går fort och det inte krävs lika många gatljus. Exempelvis tog det endast 4h att installera en 140m lång provsträcka i Cambridge. Den självlysande belysningen kan dessutom fungera som ett alternativ när det finns gatulampor installerade men som måste hållas nedsläckta av ekonomiska skäl.

Polen
Polen är ännu ett exempel på ett europeiskt land som har fått självlysande cykelvägar. Det senaste tillskottet är en självlysande blå väg nära Lidzbark Warminski i norra Polen. Vägen skapades av TPA Instytut Technicznych Sp z.o.o. och är gjort av ett syntetiskt material som kan hållas självlysande i upp till 10 h efter ”laddning” med naturligt solljus under dagen.

Konceptet i Polen var inspirerat av projektet i Nederländerna men använder sig, till skillnad från Nederländerna, inte av lysdioder utan är endast beroende av solenergi.

Det finns i dagsläget inga liknande vägar i Sverige men det kan i framtiden bli verklighet ibland annat Älmhult kommun, Kronobergs län. Kommunen har sökt pengar från EU och om tillstånd beviljas är det möjligt att Sverige snart får sin första självlysande vägbana.

Film från Nederländerna finns här

Nederländerna (This is Colossal )
nederlanderna

England (Pro-Teq via Inhabitat.com)
england

Polen (Inhabitat.com)
polen

Källa: här, här, här och här
Rubrikbild: Pro-Teq Surfacing