• Blogg

Smältande nyheter

Under den gångna veckan har flera nyheter relaterade till vatten och framförallt smältande isar uppkommit i nyhetsflödena. Här är ett litet axplock av dessa. 

Mont Blanc smälter

Vid Europas högsta berg sker nu evakuering och vägar stängs. Anledningen är att den stora Planpincieux glaciären som befinner sig på berget befaras rasa. Borgmästaren i den närliggande staden Courmayeur har låtit evakuera flera av de hus och bergstugor som är i riskzonen. Dock ska inga större befolkade delar eller turistområden vara direkt hotade. Om glaciären kollapsar så beräknas 250 000 kubikmeter is rasa ner från berget.

DN.se IFLScience

Istäcket i Arktis, näst minst hittills 

Den 18 september så ansågs issmältningssäsongen avslutas i Arktis, lite senare än vad som är normalt. Istäcket som uppmättes är klassat som det näst minsta sedan mätningarna startade. Värsta året var 2012 och länge såg det ut som att 2019 skulle bli lika illa men issmältningen avstannade i augusti. 2019 kommer få dela sin andraplats med 2007 och 2016 då skillnaden mellan dessa år är så pass liten att de därmed klassas som lika illa. Trenden sedan mätningarnas börjar år 1979 är att isens utbredning minskat och att isen dessutom blir tunnare.

DN.se

Bortsmälta glaciärer hedras med begravning

Den 22 september tågade ett svartklätt tåg till den plats där glaciären Pizol, Schweiz, en gång stod. Tidigare i år så hedrades den bortvälta glaciären Okjökull i Borgarfjörður på island med ett plakat som berättar om den bortsmälta glaciären. Okjökull avklassifiserades som glaciär redan 2014 men blev först hedrad i år. Och detta verkar tyvärr bli något som kommer återkomma framöver. Allt fler glaciärer hotas med att förvunna bort. Bara i Schweiz förväntas alla de glaciärer som finns i alperna vara borta till 2100.

IFLScience

IPCCs nya rapport: Haven stiger snabbare

I den nya IPCC rapport som publicerades i slutet på september konstateras att läget är akut. Haven stiger snabbare än vad som tidigare beräknats och glaciärerna runt om i världen försvinner fortare än någonsin. Haven blir varmare och surare i takt med att de buffrar den ökade nivån koldioxid i luften som tillkommit tillföljd av de enorma utsläppen sedan industrialiseringen. Om våra utsläpp fortsätter som de gör idag kommer havsnivån hamna över 80 centimeter över dagens nivåer och 4.5 meter om 300 år.

DN.se