Sverige i topp för ekoturism i år


Sveriges fantastiska natur, rika tillgångar på miljövänliga friluftsaktiviteter och stora mängder vilda djur har i år lett fram att Sverige utsetts till ett av världens sex bästa resmål för ekoturism under 2017. Sverige delar utmärkelsen tillsammans med exotiska platser som Amazonas, Galapagos och Borneo. Miljöorganisationen Earth911 står bakom utmärkelsen.

Vad är ekoturism?
Ekoturism är ett begrepp som innebär ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och lokalbefolkningens välbefinnande.

Ekoturism betyder helt enkelt miljövänliga upplevelser som aktivt bidrar till naturskydd, värn av kulturvärden och som skapar jobb och försörjning i glesbygd. Turismen är en form som ska stärka natur- och kulturskydd men ge mindre skador än traditionell turism. Ekoturismen är kort och gott en form turism som ska gynna alla.

En av de bästa under 2017

Tillsammans med fem andra destinationer i form av Amazonas, Galapagos, Borneo, Indien och Costa Rica har Sverige nu utsetts av organisationen Eearth911 som ett av de sex bästa resmålen för ekoturism under 2017.

Varför är Sverige så bra på ekoturism?

I sin motivering skriver Earth911 bland annat att det är föga förvånande att man vill bevara landskap i Sverige när man ser hur fantastisk naturen är här. Det finns alltid ett äventyr för alla, hela året om, oavsett om man vill paddla kajak över spegelblanka sjöar, åka på kräftsafari på västkusten eller åka hundsläde i arktiska miljöer.

Earth911 nämner vidare att många anser Sverige som en destination för vinteraktiviteter men att den svenska landsbygden är otroligt vacker även under sommarmånaderna. Allemansrätten och den stora mängden vilda djur är andra anledningar som nämns i motiveringen. Organisationen skriver också att Sverige är rätt resmål om man är ute efter möten med djur och adrenalinkickar och rekommenderar bland annat spårningsturer av varg och älg.

Earth911s tips för att bli en miljösmartare turist

Sist men inte minst så nämner organisationen också 6 tips för att bli en mer hållbar resenär.
– Överväg att semestra i din närhet. T ex ta in på Bed&Breakfast och gör dagsturer utifrån det.
– Stöd/gynna lokala företag
– Res med miljövänliga företag
– Leta efter upplevelser som skyddar habitat
– Använd kollektivtrafiken
– Minimera din energianvändning hemma medan du är på resande fot

Länk till lista över företag och aktiviteter finner du här

Källa: Earth911, Natursidan.se