Sverige kan bli världsbäst på eko i år

Utbudet av ekologiska produkter världen över ökar. Bara i Sverige ökade försäljningsvärdet med nio procent under den första halvan av 2016. Sverige har nu kommit ikapp Danmark som länge varit världsbäst på att köpa ekologisk mat.

En halvårsrapport framtagen av KRAV visar att den svenska ekomarknaden, dagligvaruhandeln samt Systembolaget når en marknadsandel (försäljningsvärde) på nio procent efter den första halvan av 2016. Det här innebär att Sverige efter första halvåret kommit ikapp Danmark och nu delar förstaplatsen.

Johanna Sandahl, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen, säger att förhoppningarna är stora att vår marknadsandel av ekologiskt ökar så att vi vid årsskiftet 16/17 ska gå om Danmark och bli världsbäst på eko. Föreningen har länge jobbat för att få svenskarna att köpa och äta mer ekologisk mat.

KRAVs halvårsrapport visar också att försäjningen av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel ökat med 23 procent inom dagligvaruhandeln och hos Systembolaget.

Johan Cejie, försäljningschef på KRAV hävdar att man ser att konsumenterna driver omställningen till eko i butikerna och att det är den bästa signalen svenska bönder kan få. Förutom att jaga titeln ”bäst på att handla eko” menar han vidare att vi nu ska jaga titeln ”bäst på att odla ekologiskt”. Där ligger Österrike idag i topp.

Brist på produkter
Trots den positiva trenden med produktionsökningar råder det fortfarande brist på livsmedel inom flera sektioner. Exempel är nötkött, ägg, en del mejeriprodukter, kyckling samt frukt och grönt. Men utvecklingen ser ut att bli fortsatt positiv och många aktörer i halvårsrapporten signalerar att konsumenternas stora intresse för ekologiskt kommer att fortsätta.

Försäljningssiffror i helår (ekologiskt och KRAV-märkt)

2015: +39 procent
2014: +38 procent
2013: + 13 procent
2012: + 6 procent
2011: + 11 procent
2010: +11 procent
2009: + 18 procent

Resultatet för helårsförsäljningen 2016 presenteras den 26 januari.

tomater

Källa: KRAV