The Rim Fire in the Stanislaus National Forest near in California began on Aug. 17, 2013 and is under investigation. The fire has consumed approximately 149, 780 acres and is 15% contained. U.S. Forest Service photo.

Världen brinner!

Just nu chockas världen av de enorma skogsbränder som pågår i Amazonas. Stora mängder av värdefull natur går upp i rök. 2019 verkar bli året då hela världen brinner.

I Amazonas pågår just nu ett stort antal skogsbränder. Enligt National Institute for Space Research (INPE) i Brasilien så inträffade över 9000 individuella skogsbränder i Amazonas under förra veckan (v.33). Enorma mängder skog försvinner och stora mängder koldioxid släpps ut i atmosfären. Men Amazonas är inte den enda platsen där bräder har härjat på i världen i år. I slutet på juli rasade stora skogsbränder i det arktiska området. Bränder på Grönland och i både Sibirien och Alaska har beskrivit som de största på mycket länge. Även om skogsbränder i både Amazonas och i Arktis förekommer har det bänder som det rapporterats om på  varit fler och större än tidigare. Detta leder till stora mängder koldioxid i atmosfären. Enligt WMO släppte de samlade skogsbränderna inom polcirkeln ut lika mycket koldioxid i juni som Sverige gör på ett år. Det är även mer koldioxid än vas som sammanlagt släpptes ut under juni månad åren 2010-2018. Bränderna i Arktis leder även till högre temperaturer i området vilket skyndar på issmältning och smältning av permafrost.

Källor: IFLScience.com SVT.se Aftonbladet.se