Veckans nyheter

Här är veckans miljönyhetsrubriker. Värme tar fram gömda saker, Demostartioner mot Klimatförändringar, Svenska utsläpp ökade. 

Värmen tar fram gömda saker

Att denna sommar har varit extremt varm i hela Europa är knappast en nyhet. Temperaturer så höga som 50 C har uppmäts i södra Europa och torkan har slagit hårt mot jordbruk, djurliv och människor. Men värmen har även gjort att man kunnat hitta flera saker man inte visste fanns. I England så har värmen och torkan gjort att spår efter strukturer så som byggnader och religiösa platser från järnåldern har kommit fram. I Tyskland tömdes en reservoar för att försäkra sig om att båttrafik skulle kunna gå på en närliggande flod. Då uppdagades lämningar efter e hel by som fått smeknamnet Atlantis. Byn som egentligen hette Berich övergavs när reservaren skulle byggas för mer än 100 år sedan.  I Schweiz så har ett plan som försvann efter en krasch under 1940 talet kommit fram ur snön. Planet kraschade efter att det fastnat i en snöstorm, alla ombord överlevde men planet försvann. Det hittades 2012 och har nu kommit fram ur snön som smält undan under denna varma sommar.

Länk till källa Länk till källa

Demonstrationer mot klimatförändringar

Nästa vecka sker ett stort internationellt möte med klimatförändringar i fokus. Idag (8 september 2018) skedde demonstrationer i 95 länder världen över för att påverka politiker att ta krafttag mot klimatförändringar. I Stockholm skedde en demonstration i Rålambshovsparken där omkring 1000 personer samlades.

Länk till källa

Svenska utsläpp ökade

Under första kvartalet i år ökade Svenska utsläpp med 3,6 % jämfört med samma period förra året. De ökade utsläppen kommer främst från el och fjärrvärmen som under den kalla vintern i år blev tvungna att använda mer fossila energikällor för att klara värme- och elförsörjningen. Att jämföra med vintern 2017 som var betydligt mildare är en stor förklaring till att ökningen är så stor. Om Sverige ska leva upp till de krav på utsläppt som är satta idag måste utsläppen minska med i genomsnitt 7 %.

Länk till källa