Veckans Nyheter

Starbucks slutar med plastsugrör

Den stora kaffekedjan starbucks tar nu ett steg till att minska engångsplaster genom att till 2020 ha slutat helt med plastsugrör. Företaget kommer nu istället att använda specialdesignade koppar eller sugrör av papper eller nedbrytbarplast.
Detta gör företaget för att minska den stora mängden plast som används och även minska mängden plast som hamnar i havet. Sugrör har nyligen blivit utpekade som en av de främsta plastprodukter som hamnar i haven förutom plastpåsar då de är små därför kan försvinna ur plastsorteringen och tillslut hamnar i havet.

Länk till källa

 

 

Oljeplattformar ger nytt liv i havet

Många av de oljeplattformar som finns idag kommer inom de närmaste åren att plockas bort. Detta då de har fyllt sin funktion och inte längre används. Rådande lagstiftning säger att miljön ska återställas till dess skick innan plattformen monterades. Nu menar Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet, att inte alla behöver tas bort helt. Då många av oljeplattformarna har stått sedan 1970 talet har samhällen hunnits byggas upp på plattformarnas djuphavsstrukturer. De fyller även en skyddande funktion då de skyddar mot skadlig bottentrålning. Dock har förslaget kritiserats av bland annat Greenpeace som menar att detta kan bli ett argument för oljebolagen att slippa städa upp efter sig. Thomas Dahlgren trycker på att detta absolut inte får ske och att bedömning om vad som ska lämnas kvar ska ske individuellt.

Länk till källa

 

 

Rekordtidig algblomning

Den varma våren har inte bara ställt till det för bönder och lantbrukare med stora förluster, nu kommer även larm om rekordtidig algblomning i Stockholms skärgård.

Förra året började blomningen tidigare än vanligt och höll på långt in på hösten, i år började den alltså ännu tidigare. Algblomningen är extremt väderberoende, vid stilla och varmt väder kommer blomningen upp till ytan och ställer där till problem för sommarbadare. Vid blåst och kallare väder sker blomningen djupare och längre ut till havs. Viktigt att tänka på nu när blomningen är igång är att hålla koll på om vattnet är grynigt och se till att bar och djur inte får i sig det giftiga vattnet.

Länk till källa