Veckans nyheter

Sveriges högsta punkt sjunker

Den enorma värmevåg som har präglat Sverige sedan början på maj har nu resulterat i att Sveriges högsta punkt sjunker. Kebnekajses sydtopp som består utav en glaciär har under sommaren smält så mycket att den endast var 20 cm lägre än nordtoppen. Anledningen till att nordtoppen håller en jämn höjd över havet är att den till skillnad från sydtoppen består av berg och därför har en fast höjd på 2096,8 m över havet. Den exakta mätningen på hur mycket av sydtoppen som smälter bort under denna sommar får vi slutet då slutgiltiga mätningar görs. Det är dock mycket troligt att sydtoppen kommer att vara lägre än nordtoppen och att under de nästkommande åren kommer de två topparna turas om att vara Sveriges högsta punkt, då sydtoppen växter till under vintern men smälter under sommaren.

 

Länk till källa

 

2017 var rekordvarmt

Varje år släpper NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i USA en ”check-up” om hur jorden mår och hur det är ställt med klimatet. Den senaste rapporten hade väldigt alarmerande information. Högsta temperaturerna som någonsin uppmäts slogs på flera håll i världen och höjda havsnivåer ihop med rekordstor korallblekning gör 2017 till ett katastrofalt klimatår.

 

Länk till källa

 

Hjälp till att rapportera fladdermöss

Bor du i Uppland eller Södermanland kan du just nu delta i viktig forskning angående fladdermöss. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Håller just nu på med två forskningsprojekt om fladdermöss och letar kolonier runt om i detta område för att studera dem. Om du säkert vet att det bor fladdermöss i ditt hus eller i något träd i närheten av dig kommer de gärna dit och undersöker ifall de är någon av de arter de letar efter. Du får veta mer om fladdermössen i din närhet och kan samtidigt bidra till viktig forskning. Läs mer här: SLU