Veckans Nyheter

Popcorn i Östersjön

Om du tar dig ett dopp i östersjön runt omkring skåne nästa vecka finns det en stor chans att du stöter på massor med popcorn som flyter runt. Anledning är att länstyrelsen i skåne och kustbevakningen ska öva på hantering av större miljökatastrofer så som stora oljeutsläpp. Övningen är internationell och sammanlagt deltar över 500 personer. Anledningen till att just popcorn används är att de flyter och då har ett liknande beteende som olja, samt att de inte skadar djur och växtliv över huvudtaget.

Länk till källa

Torkan har orsakat fiskdöd

Att denna sommar har varit varmare än vanligt är det nog ingen som har missat. Torkan har varit stor i hela landet och många arter på land har drabbats hårt. Värmen och torkan har även slagit hårt mot vattenlevande organismer. Många vattendrag har torkat ut och nu återstår endast små pölar. Detta har lett till att många fiskar och musslor har dött. Förutom torka har även den höjda vattentemperaturen lett till att fler vattenlevande arter har dött.

Länk till källa

Grönlands packis spricker

Den is på grönland som liggerlängs den nordöstra kusten har ofta kallats “den sista isen” då det är trott att den kommer vara längst. Den här isen är den absolut äldsta och tjockaste men nu har den börjat spricka upp vilket har öppnat upp för öppet vatten, något som aldrig tidigare setts.

Länk till källa